Se Hockey-VM på plats

Fastän ishockey-VM pågår nu går det fortfarande att hitta flyg billigt till Slovakien för att se mästerskapet på plats. Matcherna spelas framför allt i huvudstaden Bratislava, som ligger längst till väster i landet, precis vid gränsen till Österrike, samt i Kosice i östra Slovakien.
I skrivande stund har Tre Kronor, som inte direkt övertygat hela vägen i gruppspelet, ändå besegrat USA och gått segrande ur gruppen. Viktiga matcher som återstår i mellangruppsspelet är en match mot Frankrike 6 maj, Schweiz 8 maj och hockeynationen framför andra, Kanada, 9 maj.
Motståndet de närmaste dagarna kommer inte att bli lätt för svenskarna. Frankrike är ett defensivt lag med Pierre-Eduard Bellemare, som nyligen tog SM-guld med Skellefteå. Schweiz har också satsat defensivt i detta VM, och radarparet Martin Plüss och Ivo Rüthemann bildar en stark offensiv framåt. Kanada, slutligen, har gjort mest mål av alla lag i VM, även om man slutade sjua förra gången. Det är med andra ord ett gäng hungriga lönnlöv som de svenska kronorna ställs inför, och båda lagen har mycket att bevisa.
Andra lag som utmärkt sig hittills i turneringen är Tjeckien, Tyskland, Ryssland och våra ärkerivaler, lejonen i det finländska landslaget. Det är med andra ord upplagt för en hockeyfest av gammalt snitt, även om det skulle gå dåligt för Sverige, och även om den gamla kedjan Krutov, Larionov, Makarov, Fetisov och Kasatonov inte spelar längre. Mycket kan hända, och mycket kommer också att hända. Ishockeyn har ännu inte blivit en sport som bjuder på samma överraskningar som fotbollen, där varje VM bjuder på ett lag som överraskar och storspelar medan någon av favoriterna åker ut redan i gruppspelet. Detta beror dock inte på någon inneboende kvalitet i ishockeysporten, utan det kommer att hända någon gång. Frågan är inte om utan när det ska ske, och det kan faktiskt bli under detta VM.