Hockeyfiasko i OS, men bra för SHL

Det gick ju inte så bra för Tre Kronor i årets OS. Men den enes död, den andres bröd, som det brukar heta. Att landslagsspelarna nu åker hem från Pyeongchang innebär att de kan ta plats i sina SHL-lag.

De svenska ishockeyherrarna åkte ut mot Tyskland i OS-hockeyns kvartsfinal, och för damkronorna gick det ännu sämre. De hockeyherrar som till vardags spelar i SHL tar nu sin ishockeyutrustning och återvänder till den svenska ligan.

En av de som återvänder är Simon Bertilsson, assisterande lagkapten i Brynäs.  Olika lag har ”drabbats” olika hårt av det faktum att OS pågår samtidigt som ligan, eftersom det varierar hur många landslagsspelare man har, och också i vilket landslag de spelar. I takt med att landslag har slagits ut har spelare kunnat återkomma. Chad Billins (USA) är tillbaka i Växjö, skriver Sydsvenskan. Många spelare kommer dock att vänta några dagar innan de gör entré i svenska rinkar igen.

Just att svenska landslagsspelare återvänder efter att Tre Kronor har åkt ut är naturligtvis tråkigt för hockeyintresserade svenskar. Samtidigt är det gynnsamt för klubbarna när stjärnorna återvänder.

Är landslaget för dåligt?

VM-guld ishockey 2017Varför åkte Sverige ur? Enligt Mikael Renberg, som spelat 82 landskamper och har en tioårig NHL-karriär bakom sig, hade man helt enkelt för dåliga spelare i truppen. Att ha ett landslag som är baserat på SHL-spelare håller inte, säger Renberg till Svt.

Inte heller Anders Larsson, förbundsbas för svensk ishockey, är nöjd med vare sig herrarnas eller damernas resultat i OS-hockeyn. Det säger han i en TT-intervju, som bl.a. finns att läsa här. Årets OS var det första på 20 år där varken herr- eller damkronorna nådde fram till medaljmatcherna i ishockey. Larsson säger att det kan vara så att Sverige saknar målskyttar, men vill inte säga att bristen på framgångar beror på att NHL-spelarna lyser med sin frånvaro. Kontrasten är dock stor mot 2017, då herrarna tog VM-guld. Rikard Grönberg, som var förbundskapten då, är det fortfarande och kommer att få fullfölja sitt treårsavtal.

Man ska också komma ihåg att det finns många ljuspunkter i svensk ishockey. På bara några år har antalet tjejer under tio som spelar hockey fördubblats. Det är verkligen något att glädjas över.